Hoe voer je een moeilijk gesprek
Het voeren van een moeilijk gesprek. Hoe pak je het aan! We ontkomen er niet aan, dat we af en toe voor een moeilijk gesprek komen te staan. Niemand zit daar op te wachten. Hoe pak je het aan, het voeren van een moeilijk gesprek? Eigenlijk begint het met het veranderen van je gedachten aan wat je jezelf vertelt. Je zegt op voorhand al, dit wordt moeilijk.
Is dat zo, dat het moeilijk wordt? Want dat hoeft namelijk helemaal niet. De woorden die jij gaat gebruiken, tijdens het gesprek en daarbij de energie die je uitstraalt. Kan zomaar voorkomen dat het helemaal geen moeilijk gesprek hoeft te zijn.
Ze belde vroeg in de ochtend. Ze wist inmiddels al een paar jaar dat ze relationeel met haar huidige partner niet verder wilde. Maar ze wil hem geen pijn doen, maar ook zijn boosheid is ze bang voor. Hem vertellen dat ze de relatie wilt beëindigen, hikt ze inmiddels al lange tijd tegenaan.
Ze probeerde het juiste moment te kiezen. Dat had zich nog niet gemeld. Er was inmiddels al wel een fikse ruzie ontstaan, midden in de nacht. Waarbij ze had aangegeven bezig te zijn met na te denken of ze de relatie wilde voortzetten, ja of nee. Haar partner was toen zo boos geworden, dat hij schreeuwde. Ik pak mijn koffers en ga.
Juist hiervoor is ze zo bang, gaf ze aan aan waarzegster Madelein van Spiritueel Zandvoort aan. Dat snap ik heel goed, gaf waarzegster Madelein aan. Heb je toen niet gedacht, hij wil zijn koffers pakken, dit is een uitgelezen moment om er een volledige punt achter te zetten?
Ik heb op dat moment juist de boel willen sussen. Ik weet hoe boos hij kan worden. Achteraf heb ik gedacht, wat zonde dat ik deze kans heb laten lopen. Weet je, zegt waarzegster van Spiritueel Zandvoort, er is eigenlijk nooit een goed moment voor een moeilijk gesprek. Je vroeg mij wat verstandig is. Nog even te wachten, zodat je meer in je kracht staat. Of het nu al te doen.
Wachten maakt een mens minder krachtig. Mijn advies luidt dan ook. Wacht niet te lang en ga het moeilijke gesprek aan. Want nu ben je er in feite al jaren voor aan het weglopen, omdat je hem geen pijn wilt doen. Je hebt niet in de gaten dat je jezelf heel veel pijn doet nu.
Ik kan je vertellen hoe je dit moeilijke gesprek kunt voeren. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Dat is wat wij mensen er van maken. Omdat we onszelf niet lief hebben. Terwijl dat wel de bedoeling is.
Op het moment dat je je realiseert, je bewust wordt dat je jezelf pijn en te kort doet. Ga je naar een moeilijk gesprek al anders kijken. Dan ga je het aan en als je dat doet met de juiste woorden, op een zakelijk, doch duidelijke manier. Daarbij de ander in zijn waarde laat en niet te veel ruimte biedt om al zijn boze emoties over jou uit te strooien. Zul je zien, dat het eigenlijk in de praktijk heel erg meevalt.
Ik begin je te volgen, geeft de cliënt aan. Kom maar op met de woorden die ik kan gebruiken voor dit afrondende gesprek. Nog even een vraagje. Doe ik het bij hem thuis, of bij mij? Kijk, nu noem je het ineens al niet moeilijk meer. Dat is een hele goede stap. Doe het bij hem thuis. Dan kun jij weggaan, nadat je het hebt gezegd. Is hij bij jou thuis, wordt het een stuk lastiger, want dat moet hij vertrekken. Ik snap je. Hoe kun je dit gesprek aangaan?
Ik heb gemerkt dat de liefde voor jou er niet meer is. Ik kan je dus ook mijn liefde niet meer geven. Ik doe jou pijn, mijzelf pijn om deze relatie voort te zetten. Ik wil niemand pijn doen en om die reden beëindig ik deze relatie. Dan pak je je spullen en wens je hem alle goeds. Waarom dan vertrekken? Je weet dat hij dit niet wil. Dat hij heel boos wordt. Je weet inmiddels ook dat hij je manipuleert. Hiervoor geef je hem dan geen kans. Je behoed jezelf er voor. Dat is niet onaardig. Dat heet kiezen voor jezelf!